Piatra Roșie văzută de pe GodeanuCa și celelate cetăți din Munții Șureanu, cetatea dacică de la Piatra Roșie își are probabil începuturile sub Burebista, în cea de-a doua jumătate a secolului I î.Hr., și își încetează existența în urma războaielor cu romanii, la începutul sec. I d.Hr. În cuprinsul acestui interval segmentările cronologice sunt greu de făcut, din pricina intervalului scurt în care s-a săpat și care nu a furnizat destule date pentru o etapizare. Totuși, sunt admise în general trei etape (Daicoviciu 1954; Daicoviciu, Glodariu, 1976).

În prima fază s-ar fi construit turnurile de pază, fortificația de pe platou, clădirea din interiorul ei, drumul pavat și sanctuarul cu coloane. În cea de-a doua, sanctuarul ar fi fost desființat, iar pe sectorul nordic al platoului s-ar fi construit cele două clădiri. Celei de-a treia faze i-ar aparține incinta de pe coasta estică, închisă cu val de piatră și pământ, posibil ridicată în vremea lui Decebal.

În sfârșit, se crede că cetatea a fost refolosită în Evul Mediu, în circumstanțe necunoscute, ipoteză formulată pe baza prezenței mortarului în construcția celei de-a doua incinte și a câtorva fragmente ceramice târzii (sec. XI) (Popa 1977).