Platoul cetății are o formă elipsoidală, cu lungimea de cca 160 m, iar lățimea variabilă, între 30 m (la capătul sudic), 50 m (la mijloc) și 45 m (la extremitatea nordică).

Zidurile de pe platou sunt construite în tehnica întâlnită și la celelalte cetăți din Munții Orăștiei, numită „murus dacicus”, însă blocurile au dimensiuni mai mici. Grosimea acestora era de cca 3 m. Săpăturile din 1949 au demostrat că nu tot platoul era înconjurat de ziduri, ci doar cca 2/3 din acesta, partea nordică a acestuia rămânând în afara zidurilor. Dimensiunile incintei de piatră sunt 102 x 45 m. Accesul în cetate se făcea prin turnul de poartă, de pe un drum pavat, prin colțul nord-estic al incintei.

Au existat cinci turnuri, câte unul la fiecare colț, iar un al cincelea pe latura estică a fortificației, cea expusă atacurilor. Dimensiunile acestora variază.

Turnul de poartă  (6 x 5, 60 m – dimensiuni interioare) este astăzi foarte prost păstrat. Din 1949, când a fost dezvelit, și până astăzi, a suferit daune majore, din pricina lipsei oricărei măsuri de conservare. Din scările care urcau prin turn până pe platou, astăzi nu se mai vede aproape nimic.

Cel mai bine se păstrează turnul de nord-vest, săpat încă de G. Finály în 1910 (3,10 x 3,10 m la interior), și turnul de curtină (de pe latura estică, 4,80 x 5,20 m). Turnul de sud-est este doar parțial săpat, iar cel de sud-vest s-a prăbușit pe coastă, odată cu surparea colțului platoului.

Zidul este astăzi conservat mai bine pe latura sa vestică. La o distanță de 56 m de colțul nord-vestic, acesta face o cotitură în exterior, continuându-și apoi traseul spre sud. În acest fel, suprafața platoului se lărgește cu cca 2 m. Cum colțul sud-vestic al platoul s-a surpat la un moment dat, au fost dizlocate și segmente din laturile de sud și de vest ale zidului. Prin urmare, ambele laturi sunt vizibile doar pe o porțiune a lor.

Latura estică a zidului este foarte slab vizibilă. S-a săpat doar paramentul interior al zidului, aflat astăzi sub rădăcinile fagilor.

Latura nordică segmentează platoul în două și este vizibilă mai bine pe segmentul său de la poartă până spre mijlocul platoului.

În interiorul fortificației s-au găsit temeliile de calcar ale unei unice construcții de mari dimensiuni (40 x 28 m), rectangulară, cu două încăperi, înconjurată de un pridvor absidat. În partea de nord a incintei a fost identificată o cisternă (mai jos de platoul pe care se află situat turnul de pază C s-au găsit și resturile unei conducte de ceramică).

În afara fortificației, în partea de nord a platoului, au existat două clădiri cu mai multe camere fiecare, ce par să fi desființat un sanctuar de tip aliniament, peste care s-au suprapus.