Etapa I. Până la intrarea în satul Luncani Vale, șosea asfaltată, cu posibilitate de ajungere din două direcții:

- din Călan prin Streisângiorgiu, Ohaba Streiului, Chitid, Boșorod, Luncani Vale – DJ 668A

- din Orăștie prin Beriu, Orăștioara de Jos, Bucium, Orăștioara de Sus, Ludeștii de Jos (DJ 705A); în Ludești se face la dreapta și se intră pe DJ 705J, se traversează dealul și satul Ocolișul Mic, apoi se iese la stânga între Chitid și Boșorod, în DJ 668A, unde se face joncțiune cu traseul de mai sus.

Etapa II. De la intrarea în satul Luncani Vale, DJ 668A continuă sub forma unui drum de pământ, stare bună; din acesta derivă două variante de traseu, la confluența Văii Alunului cu Valea Luncanilor:

1. Traseul nordic, pe Valea Alunului, distanță totală de la gura Văii Alunului până în cetate: 4 km, marcaj triunghi roșu. Din Luncani Vale se merge înainte pe DJ 668A, apoi indicator la stânga:

a) drum de pământ, pe Valea Alunului, stare bună, 3,1 km, DJ 668A, până la Pensiunea Dacica (poala dealului Piatra Roșie);

b) potecă de la poala dealului Piatra Roșie până în șaua dealului, cca 600 m, relativ abruptă, fără semnalizare din drum și fără marcaje;

c) cărare prin pădure din șaua dealului, de la punctul de semnalizare a cetății până pe platoul cetății, cca 300 m, relativ abruptă; marcaj triunghi roșu.

2. Traseul sudic, pe Valea Roșie, distanță totală de la intersecția cu Valea Alunului până în cetate: 4,8 km, marcaj triunghi roșu; direcția înainte de la intersecția cu Valea Alunului, pe DJ 668A:

a) se continuă înainte pe Valea Luncanilor, pe DC 57C,  până la cabana Ocolului Silvic, cca 2,1 km, unde se află un indicator la stânga, spre Valea Roșie;

b) de la gura Văii Roșii până la poala dealului Piatra Roșie, drum comunal de pământ, DC 57D, stare acceptabilă, 1,7 km;

c) de la poala dealului până în șaua dealului, drum de pământ, practicabil doar cu 4x4, 1 km; după cca 500 m de urcuș, din drumul comunal se desprinde la stânga un drum de acces la proprietate privată, de cca 200 m, ce se continuă cu traseu de picior până în cetate; drumul auto și traseul turistic continuă însă de la intersecție spre dreapta, pe drumul public, încă cca 500 m.

d) de la punctul de semnalizare din șaua dealului, traseu de picior comun cu cel de la 1c.

Atenționare de iarnă: traseele pe Valea Roșie și pe Valea Alunului nu sunt recomandabile iarna pentru autoturisme neechipate adecvat. Ascensiunea auto pe dealul Piatra Roșie se poate face doar cu lanțuri pe roți. În zilele cu ninsori abundente, accesul spre cetate este blocat.